iHub je internetový magazín pro nezávislé autory a širokou veřejnost


Frančíza, díl IV. Konkrétní příklady v ČR

02.07.2012 19:12

Na základě žádostí čtenářů se dnes přesuneme více „k věci“, tedy přímo k příkladům frančíz, které jako frančízant můžete provozovat v ČR. Jedná se pouze o základní informace, v případě zájmu samozřejmě můžete kontaktovat přímo frančízora.

Provozovna McDonald's

McDonald's – tvrdý chlebíček hamburgerového frančízanta

 Nejslavnější frančízor na světě si je zatraceně dobře vědom své neotřesitelné pozice a svoji licenci neposkytuje zrovna zadarmo. Společnosti McDonald's velmi záleží na zachování  dobrého jména, a proto její podmínky splní skutečně jen málokdo.

Počáteční investice vyjde zhruba na 19 milionů korun, přičemž 40% částky musí pocházet z vašich zdrojů, nikoliv od banky či jiného věřitele. Frančízantem se může stát pouze fyzická osoba a smlouva se uzavírá na 20 let. O výběru lokality přinejmenším v poslední instanci rozhoduje McDonald's, nikoliv frančízant.

Před otevřením provozovny musíte absolvovat jednoroční trénink a vzdělávací program a rozhodně nesmíte být v podnikání nováčkem. Na provoz provozovny je nutné dohlížet osobně. Dále musíte počítat s vysokým průběžným a marketingovým poplatkem (v obou případech cca 5% obratu). Navzdory tvrdým podmínkám se v ČR nalézá 52 frančízovaných provozoven, což představuje 60% všech restaurací McDonald's v naší zemi.

 

The PUB – to si vypiješ...

 The PUB – Pilsner Unique Bar – je skutečně unikátní, a to přinejmenším tím, že si pivo točí host sám u svého stolu. Osobně znám jednu provozovnu v Praze na Smíchově, kde je stále narváno, i když se nenachází zrovna na ideálním místě. Také liberecká pobočka v Pražské ulici si nemůže na nedostatek hostů stěžovat. The PUB má aktuálně v ČR 4 vlastní a 11 frančízovaných provozoven. Došlo dokonce i na „Drang nach Westen“, a tak lze nalézt i 2 provozovny v Rakousku a 1 v Německu.

A jaké jsou požadavky na frančízanty? Licenční poplatek je mírný – 200 tisíc Kč, ale neradujte se: Vzhledem ke konceptu hospody je nutné počítat minimálně s pětimilionovou počáteční investicí, kterou je třeba vložit do vybavení a úpravy provozovny. Průběžný poplatek je stanoven na 2% z obratu. Naproti tomu frančízor slibuje bezplatné poradenství, tísňovou linku a školení.

Osobně se domnívám, že tato frančíza vypadá zajímavě. Frančízor vyžaduje umístění provozovny do centra města s minimálně 50 tisíci obyvateli. To znamená, že mnoho vhodných českých měst je stále neobsazených – namátkou třeba Ostrava, Olomouc, Hradec Králové, Pardubice, Ústí nad Labem, Kladno či České Budějovice. Teď jenom maličkost – sehnat cca 6 milionů.

 

Cyrrus – šance pro burzovní vlky

 Zajímáte se o burzu a máte makléřské zkoušky? Pak vás možná zaujme nabídka frančízy od společnosti Cyrrus, obchodníka s cennými papíry. Je samozřejmě nutná výborná znalost kapitálového trhu a praxe v obchodování s investičními instrumenty a předchozí úspěšná podnikatelská historie. Podstatou podnikání je zprostředkování investic na burzách v ČR, Polsku, Turecku, Německu a Maďarsku.

Potenciálního frančízanta jistě potěší relativě příznivá poplatková politika. Vstupní poplatek za licenci neexistuje, nahrazuje jej vratná kauce 500 tisíc korun. Je samozřejmě nutné počítat s počáteční investicí do úpravy prostor provozovny, kterou Cyrrus odhaduje na 300-500 tisíc. Dále frančízant platí průběžný roční poplatek ve výši 50 tisíc Kč.

Pokud podmínky splňujete a domníváte se, že obchodování na burze má budoucnost alespoň z pohledu zprostředkovatele - obchodníka s cennými papíry, tak neváhejte. Na druhé straně nelze zastírat, že najdeme obchodníky s příznivější poplatkovou politikou než je Cyrrus.

Hynek Rozkovec

—————

Zpět