iHub je internetový magazín pro nezávislé autory a širokou veřejnost


Google: Současné akvizice a budoucnost

16.08.2012 00:29

 

Společnost Google pokračuje ve své spanilé jízdě. Tato firma je na nejlepší cestě stát se nejvýznamnějším poskytovatelem a "vyhledavatelem" informací na světě. Společnost mimo vlastních inovací vyhledává a následně kupuje nadějné či užitečné společnosti, aby upevnila svoji pozici a případně skoupila další významné inovace či patenty. 

Právě nyní se společnost pouští do expanze v turistice a nepochybně to celé zapadá do jejího kontextu. Ostatně turistika, to je přeci z velké části vyhledávání. Google tak právě kupuje cestovního průvodce Frommer's. Tato společnost vydala svoji první publikaci již v roce 1957 a má silnou pozici na trhu.

Již vloni Google koupil firmu Zagat Survey, která se specializuje na recenze restaurací, hotelů a nočních klubů po celém světě. Hodnota této akvizice byla 151 milionů USD. 

Hlavní konkurenti v této oblasti? Yelp. TripAdvisor. 

 

Akcie Google:

Graf

Kapitalizace: 218 miliard USD 

P/E: 19,8

Dividenda: 0 (Google zatím dividendu nevyplácí a prostředky investuje či drží hotovost)

 

Moje malé hodnocení této společnosti:

O této společnosti jsem zde i jinde publikoval již několik článků. Pokud Apple zasáhnul a změnil oblasti počítačů, mobilních telefonů či hudební průmysl, Google mění svět o oblasti vyhledávání informací a práce s informacemi. Obě tyto společnosti měnily a stále mění svět. A jistě je to k lepšímu. Co se týče Google jako investice, na rozdíl od celé řady jiných internetových společností, o kterých jsme v posledních měsících psali a hovoří se o nich, ceny akcií Googlu jsou na rozumných úrovních a dávají smysl. Netvrdím, že jsou neuvěřitelně levné. Nejsou. Ale ta cena dle mého názoru velmi odpovídá. Jenom pro porovnání, firma Apple (její kapitalizace) je o 170% dražší než firma Google. Tedy 591 miliard USD versus 218 miliard USD.

Již jsem to psal i dříve, pokud bych si měl tipnout, která společnost bude mít za, dejme tomu, 10 let největší hodnotu na světě, Google bude hlavní tip. Pokud budou pokračovat ve stejném duchu, tedy systematicky, "hravě", agresivně a především pro uživatele užitečně a to celosvětově.

I když se přiznám, že někdy mám až obavy, že vliv a dominance společnosti Google jsou až příliš velké. Ale ony jsou zde na druhou stranu státy a jejich vlády a "přiškrtit" libovolnou společnost není zase tak složité. A v případě Google ty náznaky zde již byly a jsou. Nicméně, této společnosti fandím, jejich akcie se mi líbí a vidím velký přínos pro uživatele/partnery/klienty. Ostatně sám jsem hned ve všech třech těchto pozicích! Uživatel, klient i partner.

A mimochodem, právě probíhá dražba úspěšného serveru AkcieCZ.cz

Jan Hýsek, jh(z)akciecz.com

—————

Zpět


Zlevněné produkty v sekci Mobilní telefony

Diskusní téma: Google: Současné akvizice a budoucnost

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.