iHub je internetový magazín pro nezávislé autory a širokou veřejnost


Jak nastartovat váš byznys v době recese?

17.04.2013 04:46

Líbí se vám náš projekt? Podpořte jej finančně.

 

Posledních několik let si český podnikatelský sektor prochází celkem těžkým obdobím. Vidím to ve svém okolí. Zhoršuje se platební morálka českých podnikatelů a firem. Průměrná doba splácení faktur v naší zemi se prodloužila na 45 dní. Sám řeším s několika klienty faktury, které jsou bohužel i několik měsíců po splatnosti a je to někdy boj. Přitom vím, že některé firmy finanční problémy skutečně mají a není to z jejich strany nějaká "hra". Jak z toho ven? Jak popohnat a nastartovat byznys i v těžkých časech?

Náročnou ekonomickou situaci řeší řada firem bohužel tím nejhorším možným způsobem a to tak, že omezí nebo zcela ukončí investice do marketingu. To není moc dobrý nápad! Zrovna v době krize, kdy i ceny za reklamu se často dostávají dramaticky dolů, by se měly investice do reklamy naopak zvýšit. Trh se obsazuje nejlépe právě v těžkých dobách, kdy konkurence často značně klopýtá. A tohle zjištění, to není nějaká spásná myšlenka, kterou jsem teď vymyslel. To jsou desítky let osvědčené věci.

Do jaké reklamy a marketingu se ale vyplatí nejvíce investovat?

Kde dostanete nejlepší poměr výkon/cena? Specielně v době recese, kdy se počítá každá koruna? Jsem přesvědčený o tom, že pro naprosotou většinu byznysů má nejlepší poměr výkon/cena investice do internetového marketingu. Žijeme v době internetové a nelze to nevidět a ignorovat. Přijde mi, že velké firmy, případně nadnárodní korporace, to již pochopily před několika lety a skutečně do internetového marketingu putuje z jejich účtů čím dál více peněz. A mají to často velmi dobře spočítané, což internet a příslušné on-line nástroje umožňují. Hůře jsou na tom středně velké a malé firmy. Nejhůře jsou na tom podle mého pozorování firmy do 3 zaměstnanců a OSVČ. Malé firmy v tomto státě podle mne internet ještě z velké části ani neobjevily a do internetové propagace neinvestují velmi často vůbec nic.

Řešení?

Přitom se nemusí jednat o žádné extra velké částky. I 1500,- měsíčně investovaných do internetového marketingu může znamenat dramatický rozdíl a především přinést nové tak očekávané zakázky. Mít firemní stránky, kde je v zásadě pouze popis firmy, popis produktu a služeb a kontakt a mít zde návštěvnost 20 denně, to je skutečně k ničemu. Takto nové klienty na internetu jenom těžko získáte. Přitom se s tím dá během 6-12 měsíců dramaticky pohnout.

Takže, pokud jste malá či středně velká firma, potřebujete nové zakázky jako sůl a zatím jste on-line reklamu zcela ignorovali, začněte s tím proboha rychle něco dělat! Není to žádná věda, pohnout se s tím dát velmi rychle a rád vám s tím pomohu.    

Jan Hýsek, jhy(z)jhy.cz

Líbí se vám náš projekt? Podpořte jej finančně.

—————

Zpět


Diskusní téma: Jak nastartovat váš byznys v době recese?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.