iHub je internetový magazín pro nezávislé autory a širokou veřejnost


Klout: Vliv jednotlivců na sociálních sítích má svoji hodnotu

12.07.2012 04:49

Jaký mají on-line vliv? A je dobré to vědět? A je to správné?

 

Zdá se, že novou celosvětovou komoditou se stává vliv jednotlivců na sociálních sítích. Vliv má jistě svoji hodnotu. A ta hodnota může být nejenom finanční. 

Již několik firem se snaží vymyslet, vytvořit a zavést index, který by vliv jednotlivců (a jistě nejen jich) stanovil. Pár takových projektů již hodnotil Daniel Dočekal zde. Do popředí se v současné době dere americká služba Klout.

Jak to funguje? Služba se podívá na vaše aktivity na sociálních sítích a následně, díky (veřejnosti neznámému) algoritmu, stanoví vaše skóre od 1 do 100 (vyšší je vyšší). A určí tak váš vliv na sociálních sítích, tedy vlastně váš vliv na lidi (kdo dnes není on-line a na sítích?). 

Klout se začíná již pomalinku testovat i v korporátní sféře a jsou známy případy, kdy podle tohoto skóre byli hodnoceni uchazeči o zaměstnání. Osobně bych to bral zatím s velkou rezervou, ale pokud před vámi stojí dva identičtí uchazeči o zaměstnání a jeden má KLOUT INDEX 70 a druhý 15, jistě vás to jako personalistu nutí k zamyšlení. Komu dáte přednost je asi zřejmé.

 

Nejvlivnější lidé na sociálních sítích podle Klout.com

Jméno Pozice KLOUT INDEX
Justin Bieber zpěvák 99
Paulo Coelho spisovatel 94
Lady Gaga zpěvačka 90
Barack Obama prezident USA 87
Dalajlama duchovní 85

 

Ostatně významu se každý dovtípí. Když potřebujete něco prodat a udělat kolem toho rozruch, tak to darujete třeba Karlu Gottovi a klidně mu za to i zaplatíte a necháte ho se s tím ukazovat a mluvit o tom (pan Gott promine - jenom vymýšlím příklad). A na sociálních sítích u někoho s KLOUT INDEX 80 lze jistě postupovat podobně.

Příklady z praxe? Microsoft rozdává on-line vlivným lidem chytré mobily s Windows. Chevrolet půjčuje stejně vlivným lidem na víkend elektromobil Volt jen tak.

A tak to vypadá, že geeci časem i v Čechách, díky svému geekovství, vydělají i nějaké ty peníze...

Jan Hýsek

Zdroj: klout.com, Forbes, lupa.cz, klaboseni.cz 

 

P.S.: Autor tohoto příspěvku si nechal spočítat KLOUT INDEX  a vyšel mu podezřele nízký a ani komentář nedával velký smysl a tak si myslí, že v tom algoritmu má KLOUT ještě co vylepšovat :)

—————

Zpět


Anketa

Líbí se vám tento článek?

Ano
(10)
43%

Ne
(13)
57%

Celkový počet hlasů: 23