iHub je internetový magazín pro nezávislé autory a širokou veřejnost


O budoucnosti Apple aneb povstane nový Jobs?

21.08.2012 10:29

Produkty Apple, aktuální novinka iCloud

 

Článek Apple se stal nejhodnotnější firmou v historii USA. Překonal rekord Microsoftu mne vedl k malému zamyšlení. 

Apple je pozoruhodná firma, která dosáhla pozoruhodného úspěchu. Pokud člověk rád používá slovo kultovní, tak u značky Apple to sedí. Aktuálně je tedy Apple značka s nejvyšší hodnotou (vyjádřeno penězi) na světě a také největší tržní kapitalizací. Vyrábí produkty, které lidi milují a na které jsou ochotni stát před obchodem Applu celou noc, jenom proto, aby byli mezi prvními uživateli novinky a mohli ji začít testovat a těšit se z ní. A jak je na veřejnosti známo, před uvedením nových produktů jsou ochotni po nocích stát a čekat před prodejnou Apple i špičky ve svých oborech.

Jak si ovšem tato společnost povede dále i po té, co otec zakladatel odešel? Aniž bych tím snižoval druhého zakladatele Steve Wozniaka, což je také genius. Ovšem Apple řídil a vládnul mu po většinu času Jobs.

Firma Apple stála a padala na Stevovi Jobsovi, což byl genius, který dokázal propojit několik oborů lidské činnosti a následně výsledný produkt dokázal "prodat" lidem, což je ovšem stejně důležité. Jenom jednou Jobse z jeho firmy vystrnadili, zhruba na deset let, a firma šla ke dnu a byla těsně před krachem. Následný návrat Jobse do Apple byl přijat s velkým potleskem a především po jeho návratu a po té, co propustil koho propustit uznal za vhodné a najal koho najmout za vhodné uznal, firma se dostala opět na výslunní a právě proto je z Apple dnes kultovní značka a je to nejhodnotnější společnost na světě co se týče tržní kapitalizace. Osobně tedy nevěřím tomu, že se Apple dokáže udržet v těchto výšinách a pokračovat v tržní kapitalizaci směrem k jednomu BILIONU! dolarů. Pracují pro ní bezpochyby jedni z nejlepších lidí na světě, ale stejně, Jobs s jeho geniem a intuicí je pryč. A s pouhým poselstvím asi nelze v tomto tvrdém byznysu vystačit. Rád bych se mýlil, ale bez Jobse to v příštích pěti letech už nedají.

P.S.: Autor je sotva několik dní hrdým majitelem svého prvního iPhonu. Aktuálně nedrží akcie Apple

P.S.: Kdo bude podle mne příští největší firma na světě? Sázím na Google.

 

Akcie Apple:

Kapitalizace: 624 mld. USD

P/E: 15,6

Dividenda: 0,42%

 

Steve Jobs

 

Jan Hýsek, jh(z)akciecz.com

—————

Zpět


Anketa

Líbí se vám článek?

Ano
(17)
77%

Ne
(5)
23%

Celkový počet hlasů: 22


Zlevněné produkty v sekci Mobilní telefony

Diskusní téma: O budoucnosti Apple aneb povstane nový Jobs?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.