iHub je internetový magazín pro nezávislé autory a širokou veřejnost


Smart TV: U1A Mini PC

29.10.2012 01:54

 

Na trhu se objevilo nové zařízení, které udělá z Vaší televize tzv. smart tv. Tedy televizi, kde si budete moci pouštět filmy, prohlížet internetové stránky či hrát hry. Své příležitosti se chopily čínské firmy, které začali svět zaplavovat počítači o něco větší než je Váš flash disk. Dnes se na jedno takové zařízení podíváme.

Model s označením U1A Mini PC je klasickým zástupcem celé řady podobných modelů. Pokud se podíváme na jeho rozměry, tak zjistíme, že je relativně malý, jeho délka je 100 mm šířka 32 mm a tloušťka 10 mm. Začneme tím, co spolu s mini pc dostaneme. Balení kromě samotného mini pc obsahuje adaptér pro napájení, usb kabel a v neposlední řadě manuál.

Připojení mini pc se provádí pomocí HDMI konektoru, takže pokud nemáte televizi nebo monitor s HDMI máte bohužel smůlu. Jediná možnost je zakoupení DVI redukce, problém je v tom, že HDMI přenáší i zvuk, což DVI neumožňuje. Redukcí na DVI tedy přijdete o zvuk, protože mini pc nemá žádný zvukový výstup.

Pokud by Vás zajímalo proč jako konektor bylo vybráno právě HDMI tak je to hned z několika důvodů. Prvním z nich je velikost, protože DVI či dokonce VGA je poněkud velký konektor. Druhým a rozhodně podstatnějších důvodem je umožnění přehrávání filmů ve vysokém rozlišení, dle výrobce až do rozlišení 1920x1080p.

Co je na celém mini počítačí nejdůležitější je jeho výkon. Ten je vzhledem k velikosti slušný. Základem je dvoujádrový procesor od společnosti Allwinner o výkonu 1,2 Ghz. Pro rychlý chod aplikací je připravena paměť o velikosti 1 GB. Bohužel mini počítač nenabízí příliš velkou vnitřní paměť konkrétně v něm naleznete 4 GB vnitřní paměti. Naštěstí je zde připraven slot pro micro sd karty. Další možností jak rozšířit paměť je použití externího pevného disku, který lze připojit přes USB.

Vzhledem ke své velikosti nabízí model U1A pouze jeden USB vstup, je tedy přímo nutnost dokoupit HUB pro rozšíření USB portů. Nelze čekat ani nic jiného než, že mini pc běží na operačním systému Google Android ve verzi 4.0. Pokud by Vám však Android vadil je zde možnost naistalovat linuxové distribuce jako Ubuntu či Fedora. Android je samozřejmě plně lokalizován do českého jazyka a v tomto modelu naleznete dokonce již několik předinstalovaných aplikací.

Pro ovládání je nutné použít minimálně myš, ovšem klávesnice se také hodí. Vhodné je zakoupit bezdrátový set, protože pokud například připojíte mini pc k televizi je standartnjí klávesnice s myší poměrně nepraktická záležitost.

Závěrem bych se chtěl zamyslet nad otázkou, zda lze tímto mini pc nahradit stolní počítač či dokonce notebook. Jednoduše nelze a to hned z několika důvodů. Vzhledem k rozměrům zde chybí jakýkoliv větráček, můžeme tedy očekávat přehřívání, a to by v případě celodenního používání zřejmě nedopadlo dobře. Další nevýhoda je poměrně malý výkon, který je sice na běh většiny aplikací dostačující, ale přeci jenom pracovní či dokonce herní počítač se z toho udělat nedá. K čemu je tedy takové mini pc užitečné? Především tedy pro připojení k televizi a sledování online vysílání či filmů. Pokud ho budete chtít použít jako přenosný počítač na cesty jistě v tom také nebude problém. Dokonce lze použít jako menší standartní počítač, ale jak jsem již řekl běžný počítač rozhodně nenahradí.

Tento článek sponzoruje internetový obchod mAndroid.cz

—————

Zpět


Tip

Kvalitní stomatologická péče v Hradci Králové

Kvalitní stomatologická péče v Hradci Králové
Pracoviště: Stomatologické zařízení Gemini dens Lékař: MUDr.Renáta Černá Poskytované služby: Komplexní stomatologické ošetření Stomatologická prevence Parodontologické ošetření Implantologie  Stomatochirurgie Protetika Adresa: Pracoviště Hradec Králové, Třída ČSA 287 (vedle...

—————

Internetové služby pro podnikatele

Internetové služby pro podnikatele
Poskytuji spektrum služeb, které pomáhají firmám i živnostníkům uspět a vyniknout.   Na prvním místě nabízím podnikatelům prostor pro jejich prezentaci na své vlastní síti serverů CzechNet. Návštěvnost této sítě je aktuálně kolem 7.500 návštěv denně a obsahově se specializuje na různé...

—————

Do čeho investovat 10 milionů Kč?

Do čeho investovat 10 milionů Kč?
Možná nemáte akcie či nemovitosti v oblibě a raději investujete do neveřejně obchodovaných společností. Mám pro vás tip na jednu zajímavou společnost, která právě v těchto dnech poptává kapitál, který jí umožní více rozjet jejich již nyní úspěšný byznys a především jim umožní expanzi do...

—————

Jak prodat internetový projekt za 350.000,-Kč?

Jak prodat internetový projekt za 350.000,-Kč?
Server AkcieCZ.cz byl veřejně vydražen za 350.000,-Kč   45 dní probíhající aukce právě vyvrcholila vítězným příhozem za 350.000,-Kč provedeným prostřednictvím mobilního telefonu. Pět hodin před ukončením aukce zasadil autor posledního příhozu "smrtelnou ránu" konkurenci, neboť...

—————

Úspěšný a ziskový finanční server je na prodej

Úspěšný a ziskový finanční server je na prodej
Zavedený finanční server AkcieCZ.cz je na prodej. Aukce jž probíhá a bude ukončena 1.10.2012. Podmínky najdete zde. Server je v provozu od roku 2009. Obsahuje přes tisíc originálních textů. Na jeho tvorbě se podílelo 16 autorů, kdy nejaktivnější byli oceňováni i finančně. Server je hojně...

—————


Diskusní téma: Smart TV: U1A Mini PC

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.