iHub je internetový magazín pro nezávislé autory a širokou veřejnost


Americký oslíčku, otřes se! Český Avast si jde pro 2 miliardy

17.07.2012 00:02

Nasdaq, New York

 

Firma s hodnotou 19 miliard, obratem 1 miliarda a ziskem 500 tisíc korun? A čímpak se tato podivuhodná společnost zabývá? Zkušení burziáni neváhají. Ano, je to IT firma, a to dokonce domácí provenience: Avast Software, která se věnuje vývoji antivirového programu avast! (Mimochodem, v oblasti antivirového softwaru je Česká republika velmocí. Vzpomeňme ještě třeba AVG Technologies.)

Avast nyní stojí před vstupem na americkou technologickou burzu NASDAQ, přičemž avizovaná cena za akcii se pohybuje v rozmezí devíti až jedenácti dolarů. Takto by mohla Avast Software dosáhnout tržní kapitalizace až 19 miliard Kč. Investorům nabídne společnost zhruba 11 procent akcií a výtěžek z jejich prodeje, který může dosáhnout až 2 miliard, chce využít na další rozvoj, zejména na akvizice menších softwarových firem. Vstup na burzovní parket se má uskutečnit do konce července.

Při těchto valuacích jsem vůči IPO technologických firem poněkud skeptický. Alespoň ze střednědobého a dlouhodobého hlediska. Opravdu je dobrý nápad kupovat akcie společností s P/E, jež se pohybuje ve stovkách, tisících či dokonce desetitisících? Je důvod sázet na jakýsi budoucí zázrak, který je už zahrnut v ceně?  Neúspěšné IPO Facebooku i AVG ukazuje, že dot.com Bubble 2.0 může být již za dveřmi, i když tentokrát alespoň technologické firmy většinou vytvářejí jakýs takýs zisk.

Hynek Rozkovec

—————

Zpět


Diskusní téma: Americký oslíčku, otřes se! Český Avast si jde pro 2 miliardy

Datum: 20.07.2012

Vložil: Diskobolos

Titulek: Ziskem 500 tisic korun?

Co tam hulite? Avast mel podle ucetni zaverky za rok 2011 ziska pres 800 milionu korun.

—————

Datum: 20.07.2012

Vložil: Diskobolos

Titulek: Re: Ziskem 500 tisic korun?

Myslim po zdaneni. Zisk pred zdanenim pres 1.1 miliardy Kc (obrat pres 1.5 miliardy).

P/E kolem 10.

—————