iHub je internetový magazín pro nezávislé autory a širokou veřejnost


Co je to short selling, naked short selling a jak se postupuje

01.11.2012 02:48

 

Od dnešního dne se poněkud mění pravidla pro obchodování akcií na evropských burzách. Jedná se o krok logický a jednoznačně jej podporuji. V době panických výprodejů, které přicházejí s jistou pravidelností dejme tomu každou dekádu, není dobré dávat spekulantům a hráčům do ruky nástroj, který vše ještě umocňuje a propady dramaticky prohlubuje. Proti spekulaci na pokles jako takové nemám celkem nic. Ale všeho s mírou. 

Na druhou stranu, pokud vám nějaký politik bude tvrdit, že spekulace na pokles způsobila finanční krizi, tak ten pán (paní) neví o burze zcela nic. To by bylo příliš jednoduché a není tomu tak ani částečně.

O co tedy přesně jde? Na pokles bude stále možné spekulovat, ale nebude možné provádět tzv. nekryté obchody - naked short selling. 

Co je naked short selling

K naked short sellingu - nekrytým obchodům - ve skutečnosti akcie ani nepotřebujete. Jedná se o svým způsobem virtuální hru.  Aniž by dva hráči akcie vlastnili, domluví se mezi sebou v situaci kdy jeden spekuluje na pokles a druhý na růst a v domluvený čas si mezi sebou obchod vypořádají. Podle nových evropských pravidel si bude muset burzovní hráč, který chce spekulovat na pokles, akcie pořídit a tedy je nakoupit a zaplatit za ně.

Rizika? Je otázkou co udělají investoři v situaci, kdy v Evropě to povoleno nebude a v jiných částech světa ano. Je totiž možné, že se prostě přesunou z Evropy jinam a sníží se tak v Evropě likvidita.

Můj short selling

Osobně jsem jej prováděl dvakrát v životě a to přes Fio s lotem, tedy lot jsem si od Fia půjčil za poplatek a prodal jej s tím, že jej pravděpodobně koupím zpět levněji a vydělám. Pokud vás snad zajímá, jak to dopadlo, tak to skončilo, jak se říká, šulnul. Celkem značný zisk plus celkem značná ztráta rovnalo se nule. Napětí a nervy značné, takže vám to mnoho nedoporučuji dělat :)

Naked short selling

Obchod je dohodnut mezi dvěma hráči a akcie nejsou fyzicky třeba. Jeden sází na pokles a druhý proti němu na růst. Obchod mezi sebou vypořádají, aniž by akcie vlastnili. Umožňuje to obchodovat obří objemy. 

Klasická spekulace na pokles - short selling:

Akcie si za poplatek půjčíte. Hned je prodáte. Počkáte si až klesnou a koupíte je zpět. A vrátíte je tam kde jste si je půjčili. Pokud jste je tedy koupili zpět levněji, rozdíl mezi prodejem a nákupem je váš zisk. Pokud naopak vyrostly, samozřejmě jste prodělali. To je snad jasné.  

Slovo závěrem

Rád bych uklidnil všechny, kteří nepochopili co je to spekulace na pokles ( naked short selling i short selling ). Trvalo mi celkem dlouho, než jsem ten princip pochopil. Tak v tomto případě nevěšte hlavu. Možná není špatné si to namalovat na papír a projít krok po kroku. 

Zdroj: HN

Toto není investiční doporučení!

Jan Hýsek, jh(z)akciecz.com

—————

Zpět


Tip

Kvalitní stomatologická péče v Hradci Králové

Kvalitní stomatologická péče v Hradci Králové
Pracoviště: Stomatologické zařízení Gemini dens Lékař: MUDr.Renáta Černá Poskytované služby: Komplexní stomatologické ošetření Stomatologická prevence Parodontologické ošetření Implantologie  Stomatochirurgie Protetika Adresa: Pracoviště Hradec Králové, Třída ČSA 287 (vedle...

—————

Internetové služby pro podnikatele

Internetové služby pro podnikatele
Poskytuji spektrum služeb, které pomáhají firmám i živnostníkům uspět a vyniknout.   Na prvním místě nabízím podnikatelům prostor pro jejich prezentaci na své vlastní síti serverů CzechNet. Návštěvnost této sítě je aktuálně kolem 7.500 návštěv denně a obsahově se specializuje na různé...

—————

Do čeho investovat 10 milionů Kč?

Do čeho investovat 10 milionů Kč?
Možná nemáte akcie či nemovitosti v oblibě a raději investujete do neveřejně obchodovaných společností. Mám pro vás tip na jednu zajímavou společnost, která právě v těchto dnech poptává kapitál, který jí umožní více rozjet jejich již nyní úspěšný byznys a především jim umožní expanzi do...

—————

Jak prodat internetový projekt za 350.000,-Kč?

Jak prodat internetový projekt za 350.000,-Kč?
Server AkcieCZ.cz byl veřejně vydražen za 350.000,-Kč   45 dní probíhající aukce právě vyvrcholila vítězným příhozem za 350.000,-Kč provedeným prostřednictvím mobilního telefonu. Pět hodin před ukončením aukce zasadil autor posledního příhozu "smrtelnou ránu" konkurenci, neboť...

—————

Úspěšný a ziskový finanční server je na prodej

Úspěšný a ziskový finanční server je na prodej
Zavedený finanční server AkcieCZ.cz je na prodej. Aukce jž probíhá a bude ukončena 1.10.2012. Podmínky najdete zde. Server je v provozu od roku 2009. Obsahuje přes tisíc originálních textů. Na jeho tvorbě se podílelo 16 autorů, kdy nejaktivnější byli oceňováni i finančně. Server je hojně...

—————


Diskusní téma: Co je to short selling, naked short selling a jak se postupuje

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.