iHub je internetový magazín pro nezávislé autory a širokou veřejnost


Co umí Google Glass a kdy budou na trhu

13.05.2013 14:57

Líbí se vám náš projekt? Podpořte jej finančně.

Čím dál více nám slouží technika a čím dál více se jí obklopujeme a stáváme se na ní závislí. Dříve či později dojde k přímému propojení techniky s člověkem a stane se naší nedílnou součástí. To znamená, že bude součástí našeho těla. A ten zlomový bod se zdá se pomalu blíží. Google Glass jsou zřejmě takový předvoj. (Je libo trochu více sci-fi?) 

Google brýle jsou aktuálně asi nejvíce prezentovaným připravovaným produktem společnosti Google. Pracuje se na nich již minimálně dva roky a již nyní je několik tisícovek vývojářů testuje a také pro ně připravují aplikace. Google brýle vám umožňují "za pochodu" sledovat webové stránky, pořizovat snímky, nechávat se třeba navigovat. A to bez použití rukou, díky hlasovému ovládání. Zájem o tyto brýle je takový, že dokonce i vybraní vývojáři, kteří tento prototyp nyní testují, si je museli koupit a to za ne zcela malých 1500 usd. Právě teď je tedy mezi lidmi testováno 8000 těchto brýlí. A známe již první reakce.

První reakce

Známý bloger Robert Scoble se nechal slyšet, že se pro něj brýle staly návykovými a že si bez nich nedokáže život již představit. Dokonce se nechal vyfotit jak se s nimi i sprchuje. Odkládá je pouze na noc. 

Co Google Glass vlastně jsou

Je to v zásadě počítač v brýlích. Umožňují vám se připojit přes wi-fi na internet či přes bluetooth na mobil v kapse. Brýle mají zabudovaný displej, který lze sledovat se srovnatelným komfortem, jako když sledujete velkou televizní obrazovku z několikametrové vzdálenosti. Displej, který sledujete, je průhledný, takže stále můžete normálně vidět. Je otázkou, s jakou pozorností člověk dokáže najednou sledovat displej i okolí. Je faktem, že do určité míry podobnou technologii dnes využívají moderní luxusní vozy, kdy se klíčové informace promítají na čelní sklo. Brýle lze ovládat hlasově či dotykem. Google udělal za poslední dva roky při vývoji ohromný pokrok a snížil hmotnost z původních čtyřech kilogramů na aktuální hmotnost odpovídající hmotnosti masivnějších slunečních brýlí.  

 

 

Tak co myslíte? Budou tyto brýle za pár roků tak běžné jako dnes iPhone? Je to celkem dosti možné. Koupili byste si takové brýle s cenovkou třeba 500 usd?

Jan Hýsek

Líbí se vám náš projekt? Podpořte jej finančně.

—————

Zpět


Diskusní téma: Co umí Google Glass a kdy budou na trhu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.