iHub je internetový magazín pro nezávislé autory a širokou veřejnost


Dálkově ovládané námořní lodě bez posádky

27.12.2013 18:53

Líbí se vám náš projekt? Podpořte jej finančně.

Světová doprava se bude čím dál více dostávat do vzduchu. Měnit se bude i ta pozemní a námořní. Koncem této dekády lze očekávat na ulicích auta, která se budou sama řídit. Společnost Amazon již oznámila, že vyvíjí bezpilotní létající stroje, které vám doručí zásilku až do domu. 

Britská firma Rolls Royce již oznámila, že vyvíjí bezpilotní dálkově ovládané lodě, které budou po moři dopravovat náklad a zboží. V Rolls Royce tvrdí, že se sice nejedná o novou myšlenku, ale až nyní je k dispozici potřebná technologie. Bezpilotní stroje lze očekávat zcela logicky i v námořní dopravě. 

Amazon chce začít s ostrým provozem jeho bezpilotních létajících strojů již v roce 2015. Zbývá však vyřešit mnoho věcí, jako například vysoké náklady či právní aspekty. Než se drony stanou jedním z hlavních dopravních prostředků, bude to přeci jenom ještě nějaký čas trvat.

Bezpilotní dálkově ovládané nákladní lodě mají svoje výhody. Mělo by dojít k velké úspoře nákladů. Měla by se zvýšit i bezpečnost. Pochopitelně jsou zde i jistá rizika týkající se lodí bez lidské posádky. A tím jsou například piráti. Řešením bude zřejmě více dronů dohlížejících na bezpečnost v rizikovějších oblastech. Již nějaký čas americké drony zajišťují ochranu před somálskými piráty. Existují již dokonce i bezpilotní lodě sloužící k boji s námořními piráty. 

Tak jako tak, v následujících 5-10 letech lze v dopravě čekat zásadní změny. Bezpilotní dálkově ovládané lodě. Auta bez řidiče (viz. např. vývoj Google). Zásilková služba prostřednictvím létajících dronů. A s tím spojená příležitost pro byznys.  

Zdroj: QZ, wikipedia

Jan Hýsek, jhy(z)jhy.cz

Líbí se vám náš projekt? Podpořte jej finančně.

—————

Zpět


Diskusní téma: Dálkově ovládané námořní lodě bez posádky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.