iHub je internetový magazín pro nezávislé autory a širokou veřejnost


Iron Sky aneb jak získat milion eur na projekt

02.07.2012 23:17

Film Iron Sky, režie: Timo Vuorensola

 

Jak získat více než milion eur na vlastní projekt? Režisér nového a do kin právě přicházejícího filmu Iron Sky ukazuje na nové možnosti, které současná doba internetu a sociálních sítí přináší. O filmu jsem uvažoval již před časem, ale nyní na něj rozhodně chci jít už jenom proto, jak šikovný ten chlapík je. Posuďte sami.

Režisér tohoto nového sci-fi využil dnes již známou formu crowd-fundingu (a nejen to!). Jinými slovy získal na projekt peníze od komunity.

Film měl rozpočet 7,5 mil eur. Více než 900.000 eur se autorovi podařilo získat tak, že prostě rozeslal e-mail "své komunitě" s nabídkou investovat do jeho filmu. Pokud bude film vydělávat, takto investované peníze se všem vrátí a investice se jim dokonce zhodnotí. Celkem tři stovky uživatelů internetu přispělo na tvorbu filmu více než oněch 900.000 eur. Nutno podotknout, že tato "komunita" nevznikla přes noc, ale tento mladý režisér ji buduje již řadu let.

Tato forma financování se však neprojevila nijak negativně na produkci, jak režisér uvádí: "Není to demokracie, ale diktatura". Do tvorby si tedy od investorů nenechal mluvit.   

Dalších 300.000 eur získal režisér klasickým crowd-fundingem, jehož součásti je také např. prodej triček či možnost vidět film v předstihu.

A ještě jeden zásadní přínos. Díky této formě získávání podpory si film udělal nebývalou reklamu a šířila ji sama internetová komunita. Za propagaci filmu autoři neutratili téměř nic!

A konečně lze počítat i s dalším výdělkem plynoucím z merchandisingu.

Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí návštěvnost filmu v zahraničí, lze očekávat, že i sami investoři "z davu" vydělají.

Inu, takto nějak si představuji jednu z hlavních cest získávání prostředků na téměř libovolné projekty. V době sociálních sítí a internetu se to vysloveně nabízí. Co vy nato? 

 

Pojmy:

Crowd-funding

Merchandising

Jan Hýsek

Zdroj: HN, wikipedia.org, ironsky.net

—————

Zpět