iHub je internetový magazín pro nezávislé autory a širokou veřejnost


Jak si ochránit Vaši on-line pověst?

06.08.2012 18:13

 

Proč by se měli podnikatelé či firmy věnovat své on-line pověsti? Na to najdete odpověď na následujících řádkách.

Abych Vám mohl co nejvýstižněji popsat, co je to Ochrana pověsti na internetu (ORM - Online reputation management), bude možná nejlepší ukázat to na vlastním příkladu. Jedním z mých prvních klientů, kterým jsem poskytoval službu ORM, jsem byl já sám. Již několik let mne na internetu pronásleduje vážně duševně nemocný člověk, jehož identitu znám. Tento muž postupuje například tak, že o mne šíří pomluvy na různých serverech a sociálních sítích, píše o mne na svém blogu, zveřejňuje o mne moje osobní údaje, fotografie a telefon, vytváří falešné webové stránky s mým jménem v názvu, vytváří e-mailové schránky s mým jménem v názvu a šíří jejich prostřednictvím očerňující e-maily, dokonce převzal moji identitu a podepisuje se mým jménem a objednává mým jménem a na moji adresu zboží v e-shopech. Značně nepříjemná situace, zejména když Vám Policie ČR oznámí, že Vám nemají jak pomoci. Toto všechno jsou on-line aktivity, které výrazně ohrožovaly a vlastně stále potenciálně ohrožují moji pověst a na které bylo a je třeba reagovat. Již z popisu je Vám asi jasné, že to nebyl a není snadný úkol, ale reálná obrana tu je. Bylo třeba realizovat ORM. Je potřeba si otevřeně přiznat, že do podobné situace se může dostat každý člověk, podnikatel, veřejná osoba či firma.

To, co se o Vás či Vaší společnosti píše na internetu, se stává čím dál tím důležitější. Lidé si zjišťují o dané osobě, společnosti či produktu i ty nejmenší podrobnosti a reference. Podle výzkumu společnosti The Nielsen Company lidé totiž v 70 % věří tomu, co jiní zákazníci píší o dané firmě na internetu. Najdou-li o Vás Vaši potenciální zákazníci negativní informace, pravděpodobně s Vámi byznys dělat nebudou.

Podniky investují často obrovské částky do reklamy a následně může jejich pověst ohrozit či dokonce zničit pár velmi negativních informací šířících se po internetu, po sociálních sítích, vyskytujících se na prvních místech ve vyhledávačích. Co s tím? Jak ochránit Vaši pověst? Jak eliminovat negativní texty? Jak vybudovat či vylepšit Vaši pověst na internetu? Odpovědí je služba ORM - Ochrana pověsti na internetu.

Služba ORM je v naší zemi relativně nová záležitost, ale v zahraničí je již značně rozvinuta a stává se z ní nepostradatelná služba, zejména v korporátním světě, a dává vzniknout novému oboru s velkou budoucností. Stejně tak z vyhledávání na webu se stal dnes samostatný obor.

Jaké situace mohou v praxi nastat? Kdokoli může vložit na libovolný server, na blog, do diskuzního fóra, sociální služby či jinam na internet informaci, jejímž úmyslem je poškodit Vaši firmu nebo osobu. Může to být nespokojený zákazník, konkurent, bývalý zaměstnanec, expartner či kdokoliv jiný. Jakým způsobem se s tímto může expert na ORM vypořádat a ochránit tak Vaši pověst?

  • Můžeme se pokusit tuto informaci nechat smazat provozovatelem těchto stránek.
  • Můžeme ji v diskusi komentovat a alespoň její účinek neutralizovat.
  • Můžeme pod textem nechat zveřejnit naše vyjádření a objasnění.
  • Můžeme se pokusit kontaktovat autora této informace a jednat s ním. Některé situace je možné napravit - můžeme hovořit s nespokojeným zákazníkem a poskytnout mu třeba zdarma další službu a on text smaže.
  • Můžeme tyto webové stránky koupit a informaci smazat či upravit.
  • Můžeme podniknout takové kroky, abychom tuto informaci, která se objevuje na předních místech ve vyhledávačích, odsunuli dozadu na třetí a další stránky výsledků vyhledávání, které čte minimum lidí.
  • Můžeme jít cestou zesilování pozitivních zpráv.
  • A můžeme využít (a většinou to uděláme) kombinace výše uvedených opatření

Know-how si specialisté pochopitelně důsledně chrání a v tento okamžik jich je v ČR značně omezené množství. Zejména se to týká postupu "potlačení negativní informace tak, aby ji nikdo nikdy nenašel" či "zesilování pozitivních zpráv".

Jak zjistíte, že potřebujete služby ORM a to hned? Zadejte si do nejpoužívanějších vyhledávačů (v ČR je to Seznam.cz a Google.cz) Vaše klíčová slova související s Vaší značkou, výrobky či třeba jména majitele firmy či vedení. A sledujte výsledky. Na první a druhé stránce výsledků je nezbytně nutné vidět pozitivní či alespoň neutrální informace. Pokud tomu tak není, máte problém. Pro Vaši pověst není nic horšího, než když si do vyhledávače Seznam.cz či Google.cz zadáte Vaše jméno či Vaši firmu a na prvních místech na první stránce najdete velmi nelichotivé informace (Odkazy na druhé, třetí či dalších stránkách téměř nikdo nečte.).

Ve skutečnosti by bylo vhodné začít se službou ORM a se službou Vylepšování pověsti na internetu ještě dříve, než problém skutečně nastane. Je třeba všechny tyto věci systematicky monitorovat. Nepochybně každá firma chce, aby byly informace ve výsledcích vyhledávání podle jejích představ. Není to zase tak složité, vyžaduje to ovšem promyšlenou a systematickou práci. Budovat dobrou online pověst se však velmi vyplatí. A to jak firmám, tak i jednotlivcům. Jsem si jistý, že v následujících desetiletích bude důležitost online pověsti každého jenom stoupat. Pokud jste to ještě neudělali, začněte s ORM co nejdříve.

Jan Hýsek

Foto: searchblogger.co.uk

—————

Zpět


Zlevněné produkty v sekci Mobilní telefony

Diskusní téma: Jak si ochránit Vaši on-line pověst?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.