iHub je internetový magazín pro nezávislé autory a širokou veřejnost


Potřebujeme banky vůbec?

30.09.2013 20:52

Líbí se vám náš projekt? Podpořte jej finančně.

Je to relativně nová služba, která me zaujala již asi před pěti lety a o které jsem sám uvažoval, že bych ji na našem území spustil. Nakonec jsem nesebral odvahu a energii a první moje obava byla ta, co na to česká legislativa a zda je něco takového v Čechách realizovatelného ve vztahu k ČNB. Ta je dost možná nejpřísnějším regulátorem trhu na světě. Službě se ale velmi dobře daří v zahraničí. Je zde řeč o sociálních půjčkách - peer-to-peer lending (P2P).

Sociální půjčky

Sociální půjčky jsou relativně nová oblast a přitom to může být velmi zajímavé a výhodné pro obě strany. Někdo potřebuje půjčit za výhodných podmínek a jiný chce zase zhodnotit svůj kapitál. Běžných 10% může být zajímavých pro obě strany. Za tím účelem tedy vznikly jakési aukční servery, kde se místo zboží obchoduje s financemi resp. s úroky. Vtip je v tom, že tím obejdete banku a spojíte tak dlužníka a věřitele přímo. Tím se pochopitelně značně ušetří za banku (všichni víme jak si tuzemské banky mastí kapsu, že?) a dlužník získá solidní úrok a ten zůstane (téměř) celý jako zisk věřiteli. Jednoduché.

Samozřejmě to má svá rizika, asi jako všechno. Stejně jako banka musíte počítat s tím, že část dlužníků bude mít problém se splácením. Stejně jako banka to můžete vyřešit diverzifikováním vašich půjček. Pochopitelně je třeba smlouva.

Nové možnosti

Tomuto mladému a já věřím že perspektivnímu oboru se začíná dařit a tak vás jistě nepřekvapí, že už vznikají třeba hedgeové fondy či podílové fondy, které se na P2P specializují.

Tak co? Skutečně ty banky tak moc potřebujeme?  

Jan Hýsek, jhy(z)jhy.cz

Líbí se vám náš projekt? Podpořte jej finančně.

—————

Zpět


Diskusní téma: Potřebujeme banky vůbec?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.