iHub je internetový magazín pro nezávislé autory a širokou veřejnost


Proč je internet jenom zdánlivě zadarmo a jakou cenu je třeba zaplatit

25.02.2013 01:22

Líbí se vám náš projekt? Podpořte jej finančně.

 

425 mil. - Počet uživatelů Gmailu od společnosti Google. Jedná se o pětinu celosvětové internetové populace.

 

Všechno v životě má svoji cenu a za všechno se musí platit. Internet je nesmírně demokratické medium. Umožňuje lidem z celého světa se vzájemně propojit, komunikovat a organizovat se. A to dokonce v reálném čase. Stačí vám funkční připojení k internetu a můžete čerpat ze studnice vědění celého světa i předchozích generací. Internet není vyhrazen pro elity, ale má k němu přístup v zásadě i ten nejposlednější človíček (a nebo se k tomu stavu blížíme). Dokonce i na tom nejchudším kontinentu jakým je Afrika. 

Doporučení

Eastwander XXL

 

Velké internetové společnosti, jako například Google, Facebook a další nám tyto informace zpřístupňují, umožňují nám vzájemně komunikovat přes sociální sítě a poskytují nám řadu užitečných nástrojů a to zdarma. Takovým nástrojem je například e-mail, v případě Google tedy Gmail. I když při využívání těchto služeb, bez kterých si dnes náš pracovní i soukromý život snad ani nedokážeme již představit, je zdarma, není to vlastně tak úplně pravda. Tyto služby nám poskytují velké komerční společnosti a ty musí financovat svůj provoz a uspokojit své akcionáře (tím se můžete pochopitelně stát snadno i vy, čtěte např. Akciecz). A tak tyto velké internetové firmy musely najít odpovídající byznys model. A také ho našly.

Byznys model firem jako je Google či Facebook je postaven především na zobrazování reklamy. Reklamu zobrazuje nám uživatelům. Ve skutečnosti jsme vlastně my uživatelé jejich produktem, který pak nabízejí klientům - inzerentům. Protože obě firmy již mají každá zhruba miliardu uživatelů, je toho zobrazování reklam opravdu hodně. Specielně Google nám tuto reklamu zobrazuje čím dál cíleněji. Zobrazuje ji někdy tak cíleně, až nás to může překvapit či dokonce děsit.

Tak například si píšete v emailu se známým o tom, že budete letos kupovat nový vůz a jen tak náhodou se vám v příštích hodinách i dnech zobrazují reklamy na nový VW Golf či jiné vozy. Jindy zavítáte do e-shopu s oblečením či třeba spodním prádlem a hle, další dva dny se vám zobrazují na internetu reklamy na slipy Gant či podobné zboží. Někomu to může přijít šikovné a praktické, jiného to může obtěžovat. A mimochodem, když se tyto internetové firmy snaží najít tu nejvhodnější reklamu pro vás, čtou při tom například i vaše soukromé e-maily. Jistě, je to strojové čtení. Když se nad tím zamyslíte, tak takový Google či Facebook toho o vás ví možná mnohem více než vaše přítelkyně či nejlepší kamarád. Zejména pokud na internetu trávíte hodiny denně, což je dnes již celkem běžné. Člověk snad ani nechce domyslet jak snadno by se všechny ty nakumulované informace o vás daly zneužít. Vždyť se jedná o komerční firmy a ty mohou s daty obchodovat jak se jim zlíbí.

Doporučení

Eastwander XXL

 

Internet je úžasný fenomén. Úplně zadarmo to však není. Platíme tak, že naši pozornost upoutávají všudypřítomné reklamy. Platíme tím, že o sobě poskytujeme obří množství informací soukromým společnostem. Platíme tak, že jsme pustili Facebook a Google i do našeho soukromí. A konečně platíme i tak, že jsme na všech těch on-line vymoženostech značně závislí. Dokud budou všechny ty vymoženosti převyšovat onu "cenu" a rizika, budeme on-line asi všichni. Jenom je třeba si tu cenu uvědomovat a rizika mít na paměti.

Jan Hýsek, jhy(z)jhy.cz

Líbí se vám náš projekt? Podpořte jej finančně.

—————

Zpět


Diskusní téma: Proč je internet jenom zdánlivě zadarmo a jakou cenu je třeba zaplatit

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.