iHub je internetový magazín pro nezávislé autory a širokou veřejnost


Proč muselo Yahoo koupit Tumblr a co to je

27.05.2013 00:02

Líbí se vám náš projekt? Podpořte jej finančně.

Marissa Mayerová, Yahoo!

 

Yahoo! - bývalá velká internetová star a inovátor - již nějaký čas nepatří mezi IT firmy, o kterých by se psalo s velkým nadšením a obdivem. Zdá se, že hodně zaspali. Na druhou stranu se s tím snaží něco dělat.

Po ne zcela šťastném otočení se několika šéfů ve vedení Yahoo! byla do čela Yahoo! postavena velmi atraktivní a mladá žena - Marissa Mayerová. Tak trochu IT celebrita a bývalá vysoce postavená zaměstnankyně firmy Google. A Marissa se zdá se činí. Za 10 měsíců ve funkci koupila již desátou firmu. Zatím největším úlovkem je projekt Tumblr a hovoříme tady o nákupu za 1,1 miliardy usd. 

Doporučení

Máte někdy potíže se zrakem?

 

Velký kupuje malého, nového a dravého

Představa, že si jako zavedená velká firma koupíte nějakého nového malého inovátora a hned jej snadno začleníte do svého byznysu a bude to fungovat, dokonce synergicky, je myslím dosti naivní. Může to vyjít a nemusí. Jde o to, že to jsou přeci jenom trošku jiné "živočišné druhy". Mladého inovátora tak můžete snadno zničit a jedná se o zmařenou investici. Přesto se to občas podaří a funguje to. Vybavuji si například nákup Youtube společností Google. A Youtube je dnes silnou zbraní Google a roste jako z vody.

Yahoo! nad propastí?

Yahoo!, a již jsem to na Akciecz zmiňoval dříve, potřebuje nějaké oživení či nějaké zásadní inovace jako sůl. Tedy pokud nechce odejít do věčných lovišť. Ale oni si to v Yahoo! myslím velmi dobře uvědomují. Na Tumblr sazí mnoho peněz. Je faktem, že posledních 12 měsíců investoři akciím Yahoo! značně věří a tak se podívejte na jejich růst zde. Investovat nyní do akcií Yahoo mi však moho nedává smysl, ale nejsem neomylný. 

Co je Tumblr

Tumblr přitahuje značnou pozornost již nějaký čas a sám jsem si jej před zhruba rokem vyzkoušel a založil si tam osobní stránku. Bylo to skutečně primitivní a stránku Jan Hýsek (Tumblr) najdete zde. Tumblr vám slouží k publikování čehokoliv. Například vašich článků, odkazů, foto, videí atd. A vaše stránky a příspěvky může vidět kdokoliv kdo brouzdá po internetu. Tumblr je v zásadě něco mezi blogovacím systémem a sociální sítí. Tumblr získal své jméno od "tumblelogů", což jsou blogy, kam dáváte hlášky, krátké texty a vše výše popsané. Význam Tumblr? 117 milionů návštěvníků jenom v USA v dubnu 2013. 108 milionů blogů. Přes 50 miliard příspěvků. Věřte nebo ne, v USA je to jedna z nejpopulárnějších stránek a mezi teenagery je oblíbenější než Facebook. 

Ekonomické výsledky Tumblr

To je ta potíž. Síť je tak atraktivní i proto, že zde není téměř žádná reklama. Jenže proto také zatím Tumblr nevydělá ani na svůj provoz. Vloni utržili v Tumblr za reklamu pouhých 12 milionů dolarů. Letošní cíl je 100 milionů dolarů, ale ten se téměř jistě nepodaří splnit. Podaří se Yahoo! Tumblr nezahubit, udržet v růstu a ještě výrazně zvednout zisky? Toť otázka za 2000Kč. Na druhou stranu nepochybuji o tom, že Yahoo! nyní vypadá atraktivněji i pro mladší populaci, která "jede" na Tumblr. Ale sama Marissa se zapřísáhla, že s Tumblr to v Yahoo! "neposerou", tak se nechme překvapit. 

Závěr

Ani nyní mi akcie Yahoo! nepřipadají atraktivnější a titul bych si nekoupil. Tumblr je velmi zajímavý počin a uvidíme, zda ho stárnoucí obr Yahoo! nezadusí. Pokud se to naopak Yahoo! povede, mohli by získat mnoho. A to nejenom na atraktivitě. 

Toto není investiční doporučení! 

Jan Hýsek, jh(z)akciecz.com 

Líbí se vám náš projekt? Podpořte jej finančně.

—————

Zpět


Diskusní téma: Proč muselo Yahoo koupit Tumblr a co to je

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.