iHub je internetový magazín pro nezávislé autory a širokou veřejnost


Proč ženy nemají kabelek nikdy dost a do čeho investovat během krize

03.12.2012 01:08

 

Z mého čistě soukromého sledování světové ekonomiky vyplývá, že během posledních "světových krizí" v uplynulých deseti letech se obstojně drží zejména dva sektory. Jsou jimi internet a luxusní zboží. Čím to?

Internet - on-line byznys jenom kvete

Posledních nejméně deset let zažívá světová síť boom. Proč je tak výrazný nárůst byznysu na internetu i během krizí? Mimo řady dalších věcí mohou lidé na internetu vyhledávat kvalitní produkty a služby a získat je zde levněji (Posledně jsem byl v šoku, o kolik levněji se dá v e-shopu koupit špičkový originální parfém). Na internetu se skvěle porovnává, tedy nemusíte obíhat sto obchodů a porovnání cen získáte z jednoho místa, tedy od klávesnice počítače či na smartphonu. Tím, jak se "půlka světa" přesouvá na internet, pohotově reagují i firmy a jdou se svým byznysem na síť. Specielně během krize je zde i další zásadní věc a to ta, že firmy, a to i ty hodně velké a silné, počítají každou korunu (dolar) určenou na marketing a dobře zvažují, zda prostředky proinvestovat do billboardů, TV reklam či raději zainvestovat do on-line prezentace a kampaně. A protože se ukazuje, že v případě, že se reklama a byznys na internetu dělá chytře, může být efekt podstatně lepší než kdekoliv jinde a dokonce za méně peněz. Jinými slovy na internetu lze mít někdy hodně muziky za relativně málo peněz. I proto se daří internetovému byznysu specielně během krize, kdy se jinak šetří jak to jde. Ostatně sám jsem názorná ukázka. Za poslední dva roky jsem investoval do reklamy v tisku, v radiu, venkovní ve formě billboardů, ale jednoznačně největší prostředky v mém rozpočtu šly do internetové reklamy. A nedělal bych to (třebaže malá firmička), kdyby to nefungovalo.

Luxusní zboží a firmy toto zboží produkující

Jsem přesvědčen o tom, že kategorie lidí, na které cílí firmy s luxusním zbožím, má peněz dosti krize nekrize. Prostě nový model Mercedesu, pokud to tak dělají léta, koupí si bohatí i během krize. Další důvod růstu tohoto byznysu je ten, že zejména v Asii roste počet bohatých a velmi bohatých lidí. V Číně by o tom mohli dlouze vyprávět. A tak se není čemu divit, že největší růst zaznamenávají firmy s luxusním zbožím právě v Asii. 

Čtěte také Luxusní značky v roce 2012

Ženy kabelky milují! (a nejenom ony)

Podívejte se na jeden zajímavý závěr výzkumu hedgeového fondu Charles Bridge:

Při detailnějším zkoumání potenciálního trhu s módou se objevuje zajímavý fakt. U žen téměř neexistuje klesající mezní užitek z kabelek a kosmetiky. Jinými slovy, bez ohledu na to, kolik má žena kabelek, nemá nikdy dost. Jediným jejím omezením je disponibilní příjem a velikost úložných prostor. 

Není to dobrá zpráva pro investory a manažery příslušných firem? Týká se to zejména těchto značek: Christian Dior, LVMH, PPR, Burberry, L’Oreal, Swatch.

Mimochodem, OECD uvádí, že v příštích 20 letech půjde 80 % poptávky po luxusním zboží právě z Asie. Situaci s luxusním zbožím dobře ilustruje export do Číny, který rostl každý rokem průměrně o 25 procent, za 5 let tedy o 305 procent! 

Pokud vás zajímá k jakým dalším zajímavým závěrům dospěl Charles Bridge a jak například firmy stanovují, kdy je již vhodný čas vstoupit do dané prudce rostoucí avšak dříve chudé země, podívejte se na článek Ekonomické zákony pro ženy neplatí. Poptávka po kabelkách a kozačkách stále roste.

Krize nekrize, tyhle firmy a značky se budou, podle mého názoru, prodávat stále dobře a ještě více:

  • Christian Dior
  • LVMH
  • PPR
  • Burberry
  • L’Oreal
  • Swatch
  • BMW
  • Mercedes-Benz
  • Porsche
  • Rolex
  • a sami jistě doplníte řadu dalších

 

Závěr

Předmětem tohoto článku nebylo hodnocení toho, zda firmy produkující luxusní zboží jsou nebo nejsou podhodnocené a vhodné k investici. Pouze jsem chtěl říci, že luxusnímu zboží se daří i během krizí a zejména nyní, kdy nám Asie roste a bohatne.

Dále jsem chtěl upozornit na to, jak je byznys na internetu v posledních letech zajímavý a jak roste i během krize a jak se na internet přesouvají všichni - tedy uživatelé, kupující i firmy. A já tomu trendu dávám ještě minimálně dalších deset let. Pokud se dramaticky nezmění technologie. Třeba bude za deset let světová síť vypadat jinak a nepůjde o propojení pouze počítačů, tabletů a smartphonů, ale bude propojeno mnohem více věcí, třeba vaše lednička, váš kočárek i vaše auto a ještě si spolu budou povídat či dokonce se vzájemně ovlivňovat a řídit.

Také si dovoluji zopakovat můj dlouhodobý tip - pokud někdy nějaká firma předběhne v tržní kapitalizaci Apple a ExxonMobil a stane se světovou jedničkou, bude to Google (ale to budou muset hoši a holky v Google ještě hodně makat a inovovat).

Nějaké zajímavé či neotřelé názory? Napište mi je na jh(z)akciecz.com.

* Toto není investiční doporučení! *

Jan Hýsek, jh(z)akciecz.com

—————

Zpět


Tip

Kvalitní stomatologická péče v Hradci Králové

Kvalitní stomatologická péče v Hradci Králové
Pracoviště: Stomatologické zařízení Gemini dens Lékař: MUDr.Renáta Černá Poskytované služby: Komplexní stomatologické ošetření Stomatologická prevence Parodontologické ošetření Implantologie  Stomatochirurgie Protetika Adresa: Pracoviště Hradec Králové, Třída ČSA 287 (vedle...

—————

Internetové služby pro podnikatele

Internetové služby pro podnikatele
Poskytuji spektrum služeb, které pomáhají firmám i živnostníkům uspět a vyniknout.   Na prvním místě nabízím podnikatelům prostor pro jejich prezentaci na své vlastní síti serverů CzechNet. Návštěvnost této sítě je aktuálně kolem 7.500 návštěv denně a obsahově se specializuje na různé...

—————

Do čeho investovat 10 milionů Kč?

Do čeho investovat 10 milionů Kč?
Možná nemáte akcie či nemovitosti v oblibě a raději investujete do neveřejně obchodovaných společností. Mám pro vás tip na jednu zajímavou společnost, která právě v těchto dnech poptává kapitál, který jí umožní více rozjet jejich již nyní úspěšný byznys a především jim umožní expanzi do...

—————

Jak prodat internetový projekt za 350.000,-Kč?

Jak prodat internetový projekt za 350.000,-Kč?
Server AkcieCZ.cz byl veřejně vydražen za 350.000,-Kč   45 dní probíhající aukce právě vyvrcholila vítězným příhozem za 350.000,-Kč provedeným prostřednictvím mobilního telefonu. Pět hodin před ukončením aukce zasadil autor posledního příhozu "smrtelnou ránu" konkurenci, neboť...

—————

Úspěšný a ziskový finanční server je na prodej

Úspěšný a ziskový finanční server je na prodej
Zavedený finanční server AkcieCZ.cz je na prodej. Aukce jž probíhá a bude ukončena 1.10.2012. Podmínky najdete zde. Server je v provozu od roku 2009. Obsahuje přes tisíc originálních textů. Na jeho tvorbě se podílelo 16 autorů, kdy nejaktivnější byli oceňováni i finančně. Server je hojně...

—————


Diskusní téma: Proč ženy nemají kabelek nikdy dost a do čeho investovat během krize

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.